maandag 1 augustus 2011

Bijkomen in Longyearbyen

Vóór de volgende, zwaardere trekking kunnen we twee dagen bijkomen in Longyearbyen. Het geeft ons de tijd om wat kleding te wassen en ons verder te oriënteren op een expeditiecruise naar het uiterste noorden van Spitbergen die we aan het einde van deze reis willen ondernemen.

Luchtaanvallen van de Noordse stern
We staan weer op de camping bij het vliegveld. Het uitzicht op de fjord is zo overweldigend dat het, ondanks de kou, geen straf is om 's nachts je warme slaapzak uit te moeten om te plassen.
Bij het water zitten veel Noordse sternen. Het zijn kleine, snelle vogeltjes die als het hier weer kouder wordt helemaal naar Antarctica vliegen (!) om daar in het zuidpoolijs te overwinteren.
 Je weet snel genoeg als je in de buurt komt van hun nesten. Alsof je Khadaffi zelf bent, storten deze brutale vogels zich in een spervuur van luchtaanvallen op nietsvermoedende langslopende campinggasten die rustig van het prachtige uitzicht willen genieten. Vooral kalende hoofden moeten het ontgelden en kunnen lijden tot bloedende hoofdwonden. Ik ben gewaarschuwd, doe een muts op en gebruik mijn stok om die beesten op afstand te houden.
Aangezien ze er ook nog eens flink kabaal bij maken lijdt dit in onze langslopende groep tot een luidruchtig tafereel.

Bloemenpracht in poolgebied
Aangezien de westkust van Spitsbergen (net als Nederland) in de warme golfstroom ligt, is de omgeving van Longyearbyen, ondanks de extreem noordelijke ligging, in de zomer grotendeels vrij van sneeuw. De dalen zijn groen en er zijn verassend veel bloeiende bloemen te vinden in prachtige kleuren.
Ook tussen de kale stenen komen bloemen tevoorschijn.
De vele mossen die op de toendra groeien zijn erg kwetsbaar voor beschadigingen. Soms duurt het herstel enkele tientallen jaren.

SVALSAT en Global Seed Vault
Na een dagje rust maken we een dagwandeling naar SVALSAT, een grondstation voor satellieten dat op een heuvel boven Longyearbyen ligt.
Door de unieke noordelijke ligging is SVALSAT in staat om langer en met meer satellieten tegelijkertijd contact te houden waardoor data van satelllieten vaker en eerder beschikbaar is dan bij meer zuidelijk gelegen stations. Het is duidelijk dat nu de mijnbouw van steenkool bijna geheel is stil komen te liggen, dit naast het wetenschappelijk onderzoek de nieuwe business van Spitsbergen gaat worden. Onderweg naar boven komen ook nog de 'Global Seed Vault' tegen.
Diep weggestopt in een gekoelde bunker in de grond zijn hier zaden van alle belangrijke op de wereld voorkomende landbouwgewassen opgeslagen. In geval van vernietiging van deze gewassen elders in de wereld als gevolg van een ramp kan deze Vault als backup dienen. Als de electrische koeling uitvalt blijven de zaden nog zo'n 100 jaar goed door de permafrost.

Rugzak van meer dan twintig kilo
Als voorbereiding op de tweede trekking bespreken we de route voor de komende zes dagen.
's Avonds verdelen we het eten en leggen we de spullen die we niet nodig hebben, net als tijdens de eerste trekking, onder het campinggebouwtje. De rugzakken zijn echter zwaar door het extra eten en lopen tegen de twintig kilo, voor ons en de meeste anderen gaat het gewicht zelfs over de 20 kilo heen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten